Δελτίο Τύπου - Υπογραφή ΣΣΕ Ξενοδοχοϋπαλλήλων

sseΗ Ομοσπονδία Επισιτισμού-Τουρισμού υλοποιώντας την εξουσιοδότηση που έλαβε στις 5/7 από την συντριπτική πλειοψηφία της Ολομέλειας Διοίκησης και των Προέδρων των Κλαδικών Σωματείων της χώρας, αποφάσισε να προχωρήσει στην υπογραφή Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων έως 31.12.2013....

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

13/07/2012



Η Ομοσπονδία Επισιτισμού-Τουρισμού υλοποιώντας την εξουσιοδότηση που έλαβε στις 5/7 από την συντριπτική πλειοψηφία της Ολομέλειας Διοίκησης και των Προέδρων των Κλαδικών Σωματείων της χώρας, αποφάσισε να προχωρήσει στην υπογραφή Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων έως 31.12.2013 με μείωση βασικών μισθών κατά 15% και διατήρηση των λοιπών οικονομικών και θεσμικών όρων της Σύμβασης Ξενοδοχοϋπαλλήλων, συνεκτιμώντας τα κάτωθι:

• Την καταγγελία της Κλαδικής Σύμβασης Ξενοδοχοϋπαλλήλων πρόωρα από 18/04/2012 από τους Ξενοδόχους και την έναρξη της μετενέργειας και τις συνέπειες από 18/07/2012, που προκύπτουν για τους εργαζόμενους στα Ξενοδοχεία. Οι εργοδότες όχι μόνο θα καταργούσαν μονομερώς επιδόματα που δεν αναφέρονται στην ΠΥΣ αριθ. 6 με μισθολογικές απώλειες έως 30% (θα διασώζονταν δύο επιδόματα, η προϋπηρεσία και η εκπαίδευση), ενώ επί πλέον θα προχωρούσαν και σε εκβιαστικές ατομικές συμβάσεις με κατώφλι τα 586 € της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε

• Την κατάργηση – ισοπέδωση κάθε συλλογικής προστασίας και θεσμικού πλαισίου για τις Κλαδικές Συμβάσεις από τις μνημονιακές πολιτικές και τον ευνουχισμό του θεσμού της Διαιτησίας και την κατάργηση μονομερούς προσφυγής σε αυτήν.

• Τον επιθετικό πολλαπλασιασμό επιχειρησιακών συμβάσεων σε όλη τη χώρα με μεγάλες μειώσεις μισθών, αλλά και τις απίστευτες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί όπου ενώσεις προσώπων, εργοδοτικών ανδρείκελων δέσμευσαν εκατοντάδες εποχιακών σε επίπεδα Εθνικής Συλλογικής (θεσμικά και μισθός από 586 €)

• Την αποτυχία για διάφορους λόγους των κινητοποιήσεων που προκήρυξε ο κλάδος. Όχι μόνο απέτυχε η 24ωρη της 25/6 παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες σε ορισμένες περιοχές, ενώ ο κλάδος διασύρθηκε κυριολεκτικά από την 48ωρη απεργία στις 10 & 11/7/12. Αδιαφορία ως και αυτοκαταστροφικές πρακτικές από παρατάξεις, οδήγησαν να μην πραγματοποιηθεί ούτε καν κεντρική συγκέντρωση στην Αθήνα. Η παράταξη της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) συκοφαντεί την αγωνιώδη προσπάθεια της Ομοσπονδίας να διατηρήσει ακέραιη την Σύμβαση και όρθιο τον κλάδο και ειδικεύεται στην κατασυκοφάντηση των άλλων παρατάξεων με ψευδολογίες. Όχι μόνον δαιμονοποιεί την υπογραφή της Σύμβασης με το μικρότερο δυνατό κόστος όταν ο επικεφαλής της ΔΑΣ, Ν.Παπαγεωργίου στην διαπραγμάτευση πρώτος πρότεινε στους Ξενοδόχους μειώσεις 2% (οι αυξήσεις 2011-2012) και υπόσχεση απόσυρσης του υποτιθέμενου Σχεδίου Τοπικής Κλαδικής Σύμβασης Αττικής, την ίδια ώρα που οι Ξενοδόχοι Αττικής έδωσαν γραπτή απάντηση ότι δεν αποδέχονται τα αιτήματα τους και ουδέποτε ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την απορριπτική απάντηση – κόλαφο. Παράλληλα «ξέχασαν» το περίφημο αίτημα για μισθούς 1400€ για όλους (αποδέχονται έμμεσα μείωση 35%) Τώρα αποδέχονται και «υπερασπίζονται» την σύμβαση που πάντοτε λοιδορούσαν και ποτέ δεν συνήργησαν στην υπογραφή της.

Σ΄ αυτές τις τραγικές συνθήκες χρεοκοπίας, η «αδιάλλακτη» υπεράσπιση των κεκτημένων, από τους μεταμφιεσμένους προστάτες του λαού και ταυτόχρονα υπερασπιστές της κομματοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων, είναι η πιο άδικη «ταξική» πολιτική που δεν διστάζει να οδηγεί στην εξόντωση τους αδύναμους, καλλιεργώντας τον φανατισμό και την κατασυκοφάντηση των αντιπάλων, την ίδια ώρα που οι ίδιοι είναι απόλυτα προστατευμένοι και έχουν τη βεβαιότητα ότι το κόστος της χρεοκοπίας θα το πληρώσουν άλλοι.

Οι πολιτικές δυνάμεις της στασιμότητας δεν μπορούν να πουν ότι είναι εχθροί κάθε αλλαγής, λένε ότι υπερασπίζονται τους εργαζόμενους, λαϊκίζουν, μιλάνε «προοδευτικά» και υπερασπίζονται πάντα το παρελθόν, αυτό που πρέπει να αλλάξει.

Διατηρούμε ακέραιη την πεποίθηση ότι πράξαμε σωστά και θα αποδειχθεί προϊόντος του χρόνου.

Ως Προεδρείο και Εκτελεστικό Συμβούλιο αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη για την απόφαση μας να υπογράψουμε την Σύμβαση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, για να κρατήσουμε όρθιο τον κλάδο και να προασπίσουμε κατά το δυνατό την επιβίωση των συναδέλφων μας από την εξαθλίωση και απόγνωση που απειλούνται.

Μοναδικός γνώμονας της απόφασης μας ήταν η συνοχή του κλάδου και των συνδικάτων, η προστασία των εργαζομένων.

Η Ε.Κ.Σ.Σ.Ε. αφορά τα ενιαία κατώτατα όρια αμοιβής και εργασίας για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις του κλάδου, Ενθαρρύνουμε κάθε περιφερειακή μας οργάνωση να επιδιώξει τη συνομολόγηση ευνοϊκότερων όρων. Το κλαδικό σωματείο Αθήνας που επιδιώκει να υπογράψει Τοπική σύμβαση Αττικής, είναι ευκαιρία να αποδείξει την ειλικρίνεια των προθέσεων του και να πετύχει καλύτερους όρους.

Είχαμε να αντιπαλέψουμε χωρίς εφεδρείες τις επιθετικές διαθέσεις των Ξενοδόχων που έχουν εξελιχθεί σε μια πανίσχυρη συντεχνία που μπροστά της ο Σ.Ε.Β. ωχριά, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι είναι η μόνη «βιομηχανία» της χώρας που στέκεται όρθια στις ολέθριες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, με το θεσμικό πλαίσιο για τις συμβάσεις να έχει σαρωθεί από τα μνημόνια, τις εργασιακές σχέσεις να ισοπεδώνονται καθημερινά και τις αποδοχές των εργαζομένων να αποδομούνται με νόμιμες και παράνομες διαδικασίες.

Η Ομοσπονδία ως δύναμη συνέπειας και ευθύνης για τους εργαζόμενους είχε να επιλέξει ανάμεσα στην απώλεια της Κλαδικής Σύμβασης, την οικονομική εξόντωση των εργαζομένων μέσω ατομικών συμβάσεων με μισθολογικές απώλειες από 50% ή την διάσωση της Σύμβασης, με το μικρότερο δυνατό κόστος, την διατήρηση άθικτων των θεσμικών της όρων , ακέραιης της προϋπηρεσίας , των επιδομάτων, του 13ου και 14ου μισθού, της επαναπρόσληψης, του 8ωρου - πενθημέρου, τις αποζημιώσεις των εποχιακών.

Καλούμε όλες τις περιφερειακές οργανώσεις μας να εντείνουν την προσπάθεια τους να εντάξουν στις γραμμές τους όλους τους εργαζόμενους και να τους εφοδιάσουν με βεβαιώσεις ότι είναι μέλη τους διότι ελλείψει υποχρεωτικότητας και επέκτασης σε μέλη και μη μέλη, υπάρχει ο κίνδυνος επιχειρήσεις να αρνηθούν να εφαρμόσουν την συμφωνία.

Υπολογισμός Μισθού

Επικαιρότητα

 

 

Αμοιβή αργίας 28ης Οκτωβρίου...

Περισσότερα...

 

 

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ...

Περισσότερα...

 

 

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ONLINE ΕΦΑΡΜΟΓΗ...

Περισσότερα...

Εργατική Πρωτομαγιά 2021..

Περισσότερα...

Καταγγελίες Εργαζομένων